
Köttfärslimpa passar riktigt bra som vardagsmat, den sig själv i ugnen. Under tiden hinner man duka och fixa tillbehören. Receptet är mjölkfritt, men finns det ingen allergiker runt matbordet väljer man den grädde man själv föredrar.
1 kg köttfärs
2 st gula lökar
6 st soltorkade tomater i olja
20 urkärnade oliver
2 st ägg
1 dl havregrädde
2 stora matskedar tomatpuré
rikligt med salt, peppar och basilika
Sätt ugnen på 175 grader så att den är redo när limpan är klar att sättas in. Hacka lök, oliver och soltorkade tomater grovt. Hacka basilika om du använder färsk, själv använde jag fryst färdighackad. Blanda detta i en bunke tillsammans med köttfärs, ägg och grädde. Man kan även tillsätta ett par matskedar av oljan som tomaterna ligger i. Salta och peppra rikligt, när man tror att man kryddat ordentligt så kör man ett par varv till med kvarnen. Smöra en ugnsfast form och forma köttfärsblandningen till en limpa och lägg den i formen. Ca 40 minuter ska den vara i ugnen, skär och kika om den är klar.
Under tiden limpan står i ugnen så kan man göra såsen till.
3 dl havregrädde
4 matskedar fryst basilika
2 stänk soja/Collorit
3 msk balsamvinäger
1 msk kalvfond
salt och peppar
Låt alla ingredienser koka ihop och smaka av, tillsätt ev mer av något. Jag tillsatte lite honung för sötmans skull. Red vid behov med maizena. Servera tillsammans med köttfärslimpan och kokta grönsaker. Vi kokar aldrig grönsakerna, vi lägger dem i en bunke och kokar upp vatten som vi häller över och låter det stå 5 minuter.
Servera potatis för den som inte undviker kolhydrater.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar