2010-11-03

Ost och marmelad



Så här ser det ut var och varannan kväll framför tvn. Mums!
Finns det något bättre? Skulle vara glass då..

Ta ett par ostar som du gillar, och gärna ett par hemmagjorda marmelader.
I detta fallet en plommonmarmelad och en nektarinmarmelad.


Plommommarmelad med kanel och rom

1 kg mogna plommon
3 dl syltsocker (tillsätt mer syltsocker om du vill ha en sötare marmelad)
1 kanelstång
½ dl mörk rom

1 tsk ekologiskt vaniljpulver

Kärna ur frukten och kör den i en mixer. Häll ner frukten i en kastrull och blanda med övriga ingredienser, utom vaniljpulvret. Låt koka i 15 minuter. Tillsätt vaniljpulvret och häll upp på väl rengjorda burkar. Låt svalna och ställ in i kylen. Normalt har man mer syltsocker i marmeladen, men jag föredrar syrligare marmelader.


Nektarinmarmelad med kardemumma

1 kg mogna nektariner
3 dl syltsocker (tillsätt mer syltsocker om du vill ha en sötare marmelad)
½-1 msk stött kardemumma

Kärna ur frukten och mixa i matberedare. Häll ner i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Låt koka ca 15 minuter, marmeladen ändrar färg under kokningen. Häll upp på burkar och låt svalna.

Njut med ostar och kex. Beroendeframkallande!
Eller varför inte använda det som fyllning i syltkakor?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar